Cum alegem salteaua potrivită?

Cum alegem salteaua potrivită?

O saltea trebuie sa indeplineasca mai multe conditii legate de structura, forma si dimensiune.


O saltea noua de calitate trebuie sa fie elastica, tare, ca sa vedeti daca este buna, intindeti-va pe ea, cu fata in sus si asezati mana (cu  palma in jos) in golul format de spate si saltea (in zona lombara). Daca golul este mare, inseamna ca salteaua este prea tare; daca trebuie sa fortati mana pentru a ajunge la spate, salteaua este prea moale. Asadar, palma trebuie sa intre usor, fara prea mult spatiu de miscare.


Structura saltelei trebuie sa asigure intregului corp un suport compact si confortabil. Cand suportul este prea moale, coloana vertebrala se curbeaza accentuat si are multiple puncte de incordare si presiune (gat, coloana, genunchi). Daca este prea dura, greutatea organismului apasa puternic pe vertebrele lombare, creand o tensiune generala si impiedicand astfel relaxarea musculara necesara unui somn linistit, odihnitor. Salteaua trebuie rotita la fiecare 3-4 luni. Dormind in fiecare seara in acelasi loc, salteaua se deformeaza si tinde sa preia forma corpului. In plus, prelungiti durata de viata a acesteia.


Este foarte important ca salteaua pe care dormiti sa aiba dimensiunea potrivita, sa le permita celor care dorm sa isi poata schimba pozitia in timpul somnului, pentru sa altfel dipare relaxarea, somnul devine agitat, iar la trezire puteti fi complet amortiti.


Salteaua trebuie sa se adapteze temperaturii temperaturii corpului: sa absoarba umezeala in timpul verii si sa se incalzeasca usor iarna. De aceea, materialele folosite pentru acoperire sunt, de regulă, termoregulatoare, antialergice si antitranspirante, precum bumbacul, matasea si chiar casmirul. In perioadele reci, specialistii recomanda materialele de acoperire din lana, iar vara cele din vatelina de bumbac sau matase.


Pentru a mentine salteaua cat mai curata, este indicat sa folositi huse din materiale textile, care pot fi usor inlocuite si spalate. Aspirarea periodica a saltelei si curatarea acesteia cu o carpa usor umezita sunt cele mai indicate metode de curatare.


Evitati sa folositi multa apa pentru curatarea acestora.

Verificati instructiunile producatorului, deoarece unele materiale se pot deforma din cauza umiditatii.

Salteaua nu trebuie sa fie un mediu propice pentru coloniile de acarieni.

Saltelele netratate impotriva bacteriilor, ciupericilor si acarienilor afecteaza sanatatea.